Het motiveren en stimuleren van werknemers

Werkgevers en sollicitatie

Werknemers in uw bedrijf zijn belangrijk. Soms verliest u misschien uit het oog hoe hard ze voor het bedrijf werken. Het is daarom ook belangrijk dat uw werknemers gemotiveerd en gestimuleerd worden. Hierdoor gaan werknemers met meer plezier naar hun werk en zijn meer gedreven dan werknemers die minder gemotiveerd en gestimuleerd worden. Maar hoe stimuleert u uw werknemers? Hieronder worden een aantal tips gegeven om uw werknemers te motiveren en stimuleren.

Een belangrijk onderdeel voor het motiveren van werknemers is het geven van complimenten. Als iemand zijn of haar werk goed heeft gedaan is dit voor de werknemer eigenlijk niet meer dan logisch dat de baas of leidinggevende een compliment geeft. Werknemers blijken gelukkiger en vrolijker te zijn als zij voor hun bijdrage door hun leidinggevende worden gecomplimenteerd. Toch gebeurt dit in werkelijkheid minder vaak dan dat we zouden willen. Werknemers horen namelijk in werkelijkheid vaker iets negatiefs dan iets positiefs.

Een ander punt voor de motivatie van werknemers te verhogen is de communicatie in een bedrijf. Uiteraard kunnen niet alle werknemers altijd en overal bij elke vergadering zijn, maar het is wel belangrijk om werknemers tijdig en goed op de hoogte te stellen. Indien mogelijk kunt u ze ook betrekken bij beslissingen die gemaakt moeten worden. Zo voelen zij zich meer bij het bedrijf betrokken en hierdoor zullen zij zich meer willen inspannen om hun doelen te bereiken.

Bedank uw medewerkers voor hun inzet! U kunt uw werknemers motiveren door ze te bedanken met bijvoorbeeld een relatiegeschenk. Hiermee wordt niet alleen bedoeld om een bedankje te geven voor de kerstdagen of bij een overname . Er zijn namelijk genoeg andere mogelijkheden om uw werknemer te bedanken. Bijvoorbeeld bij een uitstekende inzet, werknemer van de maand of het behalen van een bepaalde prestatie. Er is voor elke gelegenheid namelijk wel een leuk bedankje voor uw werknemers te vinden. Hiermee zullen zij blij verrast zijn en zij zullen het ook waarderen. Helemaal als ze het niet verwachten.

Hierboven zijn dus enkele tips besproken die u kunt gebruiken om uw werknemers te motiveren en stimuleren. Hierdoor wordt zowel de inzet als de motivatie van uw werknemers verhoogd. Blijft u zich wel herinneren dat elke medewerker een individu is. Dit betekent dat de ene werknemer zeer positief staat bij zijn of haar betrokkenheid bij beslissingen van bovenaf, terwijl een andere werknemer hier helemaal geen behoefte aan heeft. Hierdoor wordt het iets ingewikkelder, maar kijk altijd naar de persoonlijkheid van de werknemer. Zo kunt u op individueel niveau proberen om uw medewerkers nog beter te motiveren en stimuleren.