ATS bots verslaan en recruiters overtuigen met een CV op maat

Vergadering

Dit voorbeeld CV helpt jou naar een baan!

Op de huidige arbeidsmarkt is het steeds belangrijker geworden om een complete en opvallende CV te hebben. Veel werkgevers gebruiken zogenaamde recruitment software (ATS – Applicant Tracking System) om ingezonden CV’s te filteren op basis van de vereisten van de functie. Als je door deze initiële AI ronde wilt komen, moet je een CV op maat gemaakt zijn voor de specifieke positie waar je op solliciteert. Bovendien hebben verschillende recente onderzoeken aangetoond dat de persoon die uw CV beoordeelt zes seconden nodig heeft om te beslissen of je in aanmerking komt voor de kans. 

Het ATS-filter verslaan met je CV

ATS-software is ontworpen om CV’s van sollicitanten te verwijderen op basis van zaken als trefwoorden, ontwerp en formaat. Als je je CV aanpast aan de branche en de vereisten van de functie, stuurt dit een signaal naar de ATS-robots dat jij een potentiële match bent en daarmee de eerste test kunt doorstaan. Zo kom je een stap dichter bij de inbox van de wervingsmanager!

Een goede eerste indruk maken op de recruiter

Dit is wellicht de grootste uitdaging in het hele sollicitatieproces. Zodra je CV door de kunstmatige intelligentie is goedgekeurd, is de mens achter het bedrijf aan de beurt. Hij of zij moet binnen 6 seconden de indruk krijgen dat je gekwalificeerd bent voor de desbetreffende functie en de cultuur binnen de onderneming.

Het aanpassen van je CV betekent niet en zou niet moeten betekenen dat je je CV voor elke nieuwe sollicitatie opnieuw moet schrijven. Het gaat om enkele fijn aanpassingen om meerdere CV’s paraat te hebben. Voor deze kleine aanpassingen zal je wat meer tijd en moeite moeten nemen. We geven je 5 tips mee.

Tip 1: Analyseer de functieomschrijving

Lees de vacature zorgvuldig door. Besteed aandacht aan de functietitel die in de beschrijving wordt gebruikt, de taken en verantwoordelijkheden, de functie-eisen en de locatie van de functie. Welke zoekwoorden en zinnen worden herhaald in de functiebeschrijving? Maak een lijst van al deze termen en plaats een vinkje naast alle woorden die een vaardigheid beschrijven die je hebt of werk dat  je in het verleden hebt gedaan.

Tip 2: Laat de titel van je CV matchen met de vacature

Als de functiebeschrijving aansluit bij hetgeen wat bovenaan je cv staat, ben je helemaal klaar. Als de functietitel echter in een alternatieve benaming is verwoord, moet je deze idealiter meenemen in jouw CV. Vermeld de functietitel, die in de vacature wordt gebruikt, bovenaan je CV – direct onder je naam en contactgegevens. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een functie met de titel ‘administratief medewerker’, zet die exacte titel dan bovenaan je CV als je beoogde functie, zodat er geen verwarring bestaat over je specialisme. Met deze aanpassing toon je ook aan dat je de tijd en moeite hebt genomen. De ATS bot scant je CV ook van boven naar beneden en zal het “op prijs stellen” om snel een match te zien in de functietitel.

Tip 3: Stem je vaardigheden af ​​op de belangrijkste termen in de functiebeschrijving

Het is niet genoeg om aan alle functie-eisen te voldoen; je moet in je CV rekening houden met specifieke termen en die vermelden om door het ATS systeem te komen. Laat de nieuwe versie van je CV ook beter overeen met de taal die in de functiebeschrijving wordt gebruikt. Gebruik meer sleuteltermen en zinnen uit de functiebeschrijving in je CV, zolang deze de vaardigheden beschrijven die je ook daadwerkelijk bezit.

Tip 4: Markeer je vaardigheden op het bovenste deel van je CV

Hoewel het belangrijk is om je CV aan te passen met de juiste kernbegrippen om de bots te overtuigen, dien je ook rekening te houden met de volgende ronde, oftewel: schrijf ook voor de recruiter en/of manager. Concentreer je op het bovenste derde deel van de eerste pagina van je CV – “boven de vouw”, zoals het wordt genoemd in de wereld van journalistiek en webontwikkeling – omdat dit het kleine venster is dat hun aandacht moet trekken.

Breng je kwalificaties duidelijk in lijn met de vereisten uit de functiebeschrijving en plaats ze zo hoog mogelijk op je CV. Vat je ervaringen en prestaties zo kort mogelijk samen, om het in die ruimte te laten passen. Hier komen die 6 seconden in beeld, waarin de recruiter zijn of haar beslissing al kan nemen. Laat beknopt zien waarom jij goed geschikt bent voor de rol door je meest indrukwekkende en relevante kwalificaties te benadrukken.

Tip 5: Vermeld je woonplaats

Werkgevers geven de voorkeur aan lokale kandidaten. Als je op zoek bent naar een baan in de buurt, zorg er dan voor dat werkgevers weten dat je een lokale kandidaat bent door je locatie op te nemen in de contactgegevens bovenaan je CV. Je hoeft niet tot het niveau van straat en huisnummer te gaan, mits je je woonplaats vermeld. Sommige werkgevers zijn hier gevoeliger voor dan anderen en zullen zo jouw CV niet snel uitsluiten vanwege je locatie. 

De rest van je CV heeft waarschijnlijk geen of weinig aanpassing nodig – een standaardformaat voor je werkgeschiedenis is prima. Nu kun je met trots jouw vernieuwde CV opslaan en versturen naar je potentiële toekomstige collega’s!

Online vacaturebank van Manpower

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Manpower, een online vacaturesite met openstaande vacatures in diverse bedrijfstakken. Ga naar Manpower.nl om mogelijk jouw volgende carrièrestap te zetten. Zoek in het geavanceerde systeem van Manpower, door te filteren naar wat jij precies zoekt: van de hoeveelheid uren tot je gewenste salaris en nog veel meer. Wanneer je iets tegen het lijf hebt gelopen, vergeet dan niet onze CV-aanpassingstips om je slagingskans te vergroten.

⇒ Bekijk hier de vacatures in regio Amsterdam

Waarom werken via Manpower?

Manpower helpt jou graag met je zoektocht naar je droombaan en met het kijken naar jouw talent en ontwikkeling. Via Manpower werken betekent vaak dat je via een uitzendbureau aan te slag gaat. Maar niet in alle gevallen. Het hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en die van de opdrachtgevers van Manpower. Er zijn drie hoofdpijlers: werken middels uitzenden, detachering of werving & selectie. Werving & selectie van Manpower biedt je de kans om een vaste baan te krijgen. Is er een match met de opdrachtgever? Dan krijg jij direct een contract bij het desbetreffende bedrijf.

Ook offline

Op de website van Manpower vind je vacatures, opleidingen en voorbeelden van functies bij jouw potentiële werkgevers. Ook vind je er contactinformatie van vestigingen bij jou in de buurt, waar je terecht kunt voor een persoonlijk gesprek.