Thuiswerken als wettelijk recht

Werkruimte

CV maken? Download een voorbeeld CV sjabloon voor Word

Privé en werk gescheiden van elkaar houden. Iedereen denkt er anders over. Door de introductie van thuiswerken jaren geleden is werk dichterbij het privé komen te staan. Hierbij behoort flexibel werken en het hebben van geen negen tot vijf mentaliteit. Thuiswerken is een ontwikkelen dan ook niet iets wat iedereen graag doet. Voor de andere grote groep is thuiswerken heel interessant, voor zowel de werknemer als de werkgever. Uiteraard is dit afhankelijk van de functie die je bekleed. Denk hierbij aan een Sales Manager in de regio van Amsterdam met een Hoofdkantoor in Den Haag. Als Sales Manager ben je veel onderweg en wil je voor administratieve zaken niet altijd naar het hoofdkantoor. Je wilt werken in jouw fysieke werk- en woonomgeving. Dit drukt reiskosten en bespaart werkruimte voor de werkgever en geeft de werknemer  meer tijd en om zorg huis te besteden aan het thuisfront. Dit is dan ook de reden geweest voor de Eerste Kamer om een wetsvoorstel in te dienen over het thuiswerken.

Het wetsvoorstel voor thuiswerken

Het voorstel van de Eerste Kamer moet ervoor zorgen dat werknemers vrij zijn bij de werkgever een verzoek in te dienen om thuis te mogen werken. De werkgever mag het voorstel alleen van de tafel gooien, met een goede reden. Het motief zoals “dat heb ik liever niet” is niet voldoende om het verzoek van tafel te gooien. Dit heet het absoluut recht. Of het voorstel goedgekeurd wordt door de Tweede Kamer is nog niet zeker. Ongeacht het wetsvoorstel, heeft thuiswerken voordelen voor beide partijen (afhankelijk van de beklede functie). Het scheelt tenslotte reistijd, reiskosten en een werkplek. Nadeel kan zijn: gebrek aan samenhorigheid en langere communicatielijnen. Hiernaast moet je thuis ook fatsoenlijk kunnen werken. Denk hierbij aan goed kantoormeubilair voor een comfortabele werkplek of een werktafel, met computer, eventuele printer, internet, kantoorstoel en archiefkasten om alles netjes (en beveiligd) op te bergen.

Thuiswerken als privé voordeel

In gezinnen wordt van zowel moeders als vaders verwacht dat zij werken. Zorg voor een klein kind is daarom lastig en erg kostbaar, als het gaat om kinderopvang. Bij alleenstaande ouders of mensen die te maken hebben met mantelzorg is werk ook een lastig punt. Het betoog van de Eerste Kamer luidt dat de mogelijkheid voor thuiswerken hieraan bij zal dragen. Hierdoor krijgen gezinnen de mogelijkheid om meer balans te brengen tussen werk en privé. Hierdoor is het bijv. ook mogelijk werk te zoeken in een totaal andere provincie dan de woonplaats waarin je woont.