Loopbaanbegeleiding bij ontslag

Zakelijke foto

Het zal je maar gebeuren, ben je jaren hard aan het werk bij je werkgever wordt je ontslagen. Soms zie je het aankomen, soms komt een faillissement als donderslag bij heldere hemel. De realiteit dringt soms eerst niet tot je door. GEEN WERK, help, wat moet ik doen? Veel vragen komen in je op. Je deelt emoties eerst met je collega`s, thuis met je partner en eventueel je kinderen. Dan moet je op zoek en hulp zoeken naar een nieuwe baan. Als je geluk hebt krijg je een gouden handdruk en een sociaal plan. Is er geen geld dan is er bijna niets te halen voor jou als (bijna) ex-werknemer.

Begeleiding door een loopbaancoach

Je kunt met of zonder een sociaal plan in gesprek gaan met een loopbaancoach. Zo`n man of vrouw begeleidt werkenden naar een nieuwe baan of na faillissement een andere werkgever. Het hele begeleidingstraject van de individu, wordt ook wel loopbaancoaching genoemd. Loopbaancoaching is meestal gericht op re-integratie op de arbeidsmarkt. Zo`n begeleider kan ook studenten advies geven over hun toekomstplannen na hun studie.

Een loopbaanadvies kan voor sommigen verstandig zijn omdat ze soms geen idee hebben wat ze willen doen na hun studie. Ook voor werkenden kun je een loopbaanadvies vragen met bijvoorbeeld als kernvraag zit ik wel op de juiste plek met mijn diploma`s en carrièremogelijkheden. Een handig hulpmiddel over loopbaanadvies is tegenwoordig het internet. Op het internet vind je tips, advies over werk en loopbaan.

Het is voor sommigen toch prettiger als ze in gesprek zijn met een loopbaanadviseur.
De loopbaanadviseur leert je te kijken naar je eigen vaardigheden en je competenties ontdekken. Er kunnen toch persoonlijke omstandigheden een rol spelen die net een ander beeld geven van de sollicitant. Persoonlijk gerichte tips, hoe en waar jij je vaardigheden kunt toepassen.

Vergoeding loopbaancoach

Het kan in sommige gevallen gebeuren dat werkgever en werknemer besluiten uit elkaar te gaan na een arbeidsconflict. Dan wordt door het bedrijf een budget of een vergoeding verstrekt voor een loopbaancoach. In een oriëntatiegesprek wordt dan jouw persoonlijke situatie geïnventariseerd en eventueel afspraken gemaakt. Soms laten ze testen doen om jouw persoonlijke kwaliteiten te ontdekken. Daarna kan in overleg met het bedrijf en jou afspraken worden gemaakt. De loopbaancoach neemt een bemiddelende rol op zich. Er zijn diverse bemiddelingsburo`s die in dit soort arbeidsissues zijn gespecialiseerd.