Wat zijn de voordelen & nadelen eigen onderneming

Vergadering

Dit voorbeeld CV helpt jou naar een baan!

Voordelen van een eigen onderneming.

Het hebben van een eigen onderneming heeft als belangrijkste voordelen dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Je bent je eigen baas. Zo kan de ondernemer zijn eigen tijd indelen. Verder is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Kortom, inzet wordt direct aan beloond.

Daarnaast is het mogelijk jezelf als ondernemer optimaal in te zetten. In een baan in loondienst worden niet altijd al je capaciteiten gevraagd. In je eigen onderneming is het mogelijk om je kwaliteiten en sterke kanten zo optimaal mogelijk in te zetten.

Nadelen van een eigen onderneming.

Naast voordelen zijn er ook nadelen. Er wordt flexibiliteit van een ondernemer verwacht en dan kunnen de werkweken lang zijn. Mening ondernemer spreekt van een 60 of 80 urige werkweek.

Verder brengt ondernemerschap onzekerheid met zich mee. Zal het product of de dienst wel aanslaan? Zal er wel voldoende inkomen gegenereerd worden? Door goed onderzoek en een degelijk ondernemingsplan weet een goed voorbereid ondernemer echter van te voren of de onderneming kans van slagen heeft of niet.

Verder is het ondernemerschap eenzaam. Voor de einzelgänger een voordeel, maar voor veel mensen een nadeel. Maar doordat veel ondernemers eenzaam zijn, zoeken zij elkaar op in netwerken. Netwerken is dan ook zeer belangrijk voor het ondernemerschap. Zo kun je uit de netwerken klanten halen, maar er ook kennis en ervaring delen, problemen bespreken en zoeken naar oplossingen. Kortom netwerken levert altijd iets op.

Vooroordelen

Een vooroordeel over het ondernemerschap is dat ondernemers enorme risico’s nemen. Een goede ondernemer neemt altijd gecalculeerde risico’s. Zo zal de ondernemer proberen om de continuïteit van de onderneming te bewaken en zo zijn eigen inkomen veilig te stellen.

Een ander vooroordeel is dat ondernemers veel geld verdienen. Het is mogelijk dat ondernemers veel geld verdienen, maar of zij dit geld ook voor zichzelf gebruiken is veelal de vraag. De meeste ondernemers investeren hun geld weer in de onderneming.

Conclusie

Kortom het ondernemerschap heeft voordelen, maar heeft ook nadelen en het heeft te maken met vooroordelen. Het belangrijkste is dat de ondernemer weet dat alles in zijn eigen handen ligt en dat hij zelf verantwoordelijk is voor het resultaat.