Top 5 items om op te letten bij jouw loonstrook

Loonadministratie

Het is zover, je hebt je nieuwe baan gekregen dankzij een sterke profilering tijdens je sollicitatiegesprek en nu heb je eindelijk die felbegeerde baan. En dan krijg je je eerste salaris met loonstrook, maar klopt alles wel? Waar moet je op letten bij je loonstrook.

Top 5 items om te controleren

Een loonstrook dat opgesteld wordt door de loonadministratie geeft aan wat je krijgt en wat er ingehouden wordt en je uiteindelijk netto overhoudt. Het is dan belangrijk te weten waar jouw geld allemaal naar toe gaat en of dat volgens de afspraken is.

Om alles goed te controleren heb je aantal documenten nodig die je naast elkaar kan leggen om de overeenstemming na te gaan:

  • loonstrook
  • arbeidsovereenkomst
  • pensioenreglement
  • CAO van jouw branche

Bruto salaris

Het komt voor dat werknemer en werkgever tijdens de salarisonderhandelingen niet op dezelfde golflengte zitten. Dit komt door het niet benoemen of het afgesproken salaris op fulltime of parttime basis is en of dit op bruto of netto basis is bepaald. 

Je kan hier voor een verrassing komen te staan als je salaris op de loonstrook uiteindelijk veel lager is dan je had gedacht. Spreek daarom duidelijk af wat de basis van het salaris is en let daarbij ook op of salarisverhogingen op tijd zijn doorgevoerd.

Netto salaris

Controleer altijd wat je overhoudt, het kan zomaar gebeuren dat er inhoudingen worden gedaan op jouw salaris die je niet herkent. Het kan zomaar zijn dat je werkgever bepaalde zaken van je salaris aftrekt zonder dat je hiervoor hebt getekend of überhaupt gebruikt.

Reiskostenvergoeding

Een reiskostenvergoeding wordt altijd afgesproken en in het contract opgenomen. Maar het zou onprettig voelen wanneer je erachter komt dat de uiteindelijke reiskostenvergoeding veel lager uitvalt dan je had gedacht. Controleer dus op een correct naleving hiervan.

Loonheffing

De inhoudingen die je op je salaris krijgt is de loonheffing. Deze bestaan uit:

  • loonbelasting
  • premie volksverzekeringen
  • premies werknemersverzekeringen
  • inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Om te controleren of deze inhoudingen kloppen kunt je dit altijd checken bij de belastingdienst. Op basis van jouw brutoloon kun je zien wat en hoeveel er ingehouden moet worden. Let daarbij ook op je loonheffingskorting, je krijgt dit wanneer dit jouw enige baan of inkomen betreft.

Pensioen

Maakt jouw werkgever gebruik van een pensioenfonds, dan deel je hierin mee. Het bedrag hangt af van de CAO waar je onder valt. Een gedeelte van de inhouding is voor rekening van de werkgever dus controleer goed wat jouw uiteindelijk aandeel hierin is. Hiervoor kan je een pro forma proefberekening maken. Wat je zelf afdraagt is zichtbaar op de loonstrook als percentage van de pensioengrondslag, dat aandeel kun je controleren in het pensioenreglement.

Hoe overzichtelijk een loonstrook mag zijn, er komen altijd zaken aan te pas die nader gecontroleerd mogen worden. Een correcte naleving van financiële vergoeding en wettelijke inhoudingen mogen niet aan het toeval overgelaten worden. Zo kun je werken aan een duidelijke overeenkomst met je werkgever en kom je niet voor verrassingen te staan.