Afsluiting sollicitatiebrief: onze tips

Sollicitatiebrief goed afsluiten

Een sollicitatiebrief dient te voldoen aan een bepaalde structuur. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw sollicitatiebrief goed oogt, leest en zelfs in één oogopslag te “scannen” is door de ontvanger. Een sterke opbouw creëren is belangrijk voor de effectiviteit van je brief. In dit artikel gaan we het voornamelijk hebben over de afsluiting van je sollicitatiebrief. Een afsluiting kan je sollicitatiebrief maken of kraken.

Na het schrijven van een ijzersterke brief moet je dan alleen nog maar die slotzin bedenken. Vanuit psychologisch oogpunt kun je zeggen: je krijgt nooit een tweede kans voor de eerste indruk die je maakt met je sollicitatiebrief. Echter kan de afsluiting sollicitatiebrieven net zo versterken of verzwakken. Hier volgt een reeks afsluiting sollicitatiebrief tips.

Afsluiting sollicitatiebrief: van onderschatte waarde

In veel gevallen gaat er veel tijd zitten in het bedenken van een mooie openingszin van de sollicitatiebrief. Meer tijd dan aan de afsluiting ervan. De waarde van een goede afsluiting wordt vaak helaas onderschat. Hier zit namelijk ook een stukje salespsychologie in verborgen: de manager (of recruiter), die je sollicitatiebrief afsluiting leest, krijgt met de afsluiting een “call-to-action” voorgeschoteld. Immers is de afsluitende zin laatste wat in het geheugen blijft hangen. Een positieve en originele zin kan een trigger zijn om uiteindelijk uitgenodigd te worden op gesprek. Concluderend kun je zeggen: ongeacht hoeveel tijd je in de inhoud van je sollicitatiebrief hebt gestopt, kan de afsluitende zin alles verpesten. Hoe goed je schrijfstijl en inhoud ook is, spendeer voldoende tijd aan het slotakkoord.

De do’s en don’ts voor jouw afsluiting sollicitatiebrief

We gaan enkele do’s en don’ts met je doornemen met betrekking tot het schrijven van een goede afsluiting van je sollicitatiebrief. Zo kunnen we je een handje helpen om bepaalde dingen, waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht erin mee te nemen en andere zaken absoluut niét te doen.

Onze tips

  • Na de laatste alinea volgt altijd een formele groet. Denk aan “Met vriendelijke groet”, dit is ook een van de meestgebruikte en “veilige” afsluiters.
  • Bedank je lezer voor zijn of haar tijd voor het lezen van jouw sollicitatiebrief.
  • Voor de dankbetuiging en de groet is het ook handig om aan te kondigen dat je graag verdere toelichting geeft. Heb je een spontane originele ingeving, zeg dan vooral in jouw woorden dat je graag op gesprek komt.
  • Universele tip: enthousiasme en originaliteit zijn key. Neem vooral zo weinig mogelijk zinnen letterlijk over van CV voorbeelden van anderen, maar geef er een eigen twist aan. Qua enthousiasme moet de ontvanger gelijk aanvoelen dat je eerlijk en oprecht enthousiast bent over de betreffende functie!

Voorbeelden goede afsluiting sollicitatiebrief

Ter inspiratie volgen hier een aantal voorbeeldzinnen voor een sterke afsluiter.

  • “Hartelijk dank voor het lezen van mijn sollicitatiebrief.”
  • “Mocht u nog vragen hebben, aarzel niet om mij (telefonisch) te benaderen.”
  • “Ik kom mijn motivatie graag toelichten in een kennismakingsgesprek.”
  • “Nu heeft u een eerste indruk van mij, graag vertel ik u meer over mijn werkervaring/beweegredenen.”
  • “Ik zie uw reactie met veel belangstelling tegemoet”
  • “Voor meer informatie over mijn werkervaring en achtergrond verwijs ik u naar mijn CV. Natuurlijk ben ik ook meer dan bereid een en ander toe te lichten in een persoonlijk gesprek.”

En dit moet je niét doen

Net als de do’s zijn er dus ook de don’ts: soms kun je (zonder dat je het weet) met één of twee zinnetjes de hele impressie van jouw sollicitatiebrief in kwaliteit laten afnemen. Hier enkele bekende klassieke fouten.

  • Een langdradig verhaal op papier zetten met veel herhalingen, lange zinnen, open deuren en geen prikkelende woorden.
  • Overdreven formeel zijn in je verwoordingen; “Hoogachtend” en dergelijke. En andersom ook niet te informeel. Streef ernaar die middenweg te vinden.
  • Cliché: het geheel ontbreken van een afsluiting, waardoor je sollicitatiebrief abrupt eindigt.
  • Wees niet te onzeker en niet te zelfverzekerd. Een zin als “Ik wacht met spanning” enz. kan een verkeerd gevoel wekken bij de lezer. Hetzelfde geldt voor zinnen die aanduiden dat je er vanuit gaan uitgenodigd te worden.
  • Wees niet te commercieel georiënteerd in je verwoordingen. Een sollicitatiebrief is weliswaar deels een brief waarin je jezelf “verkoopt”, maar je bent een persoon, dus houd het vooral persoonlijk.

Een accurate afsluiting van je sollicitatiebrief

Wacht nog even met versturen van je mail of je fysieke sollicitatiebrief! Er is niets mis mee om er nog een nachtje over te slapen, de vervaldatum is jou immers bekend. En één dag maakt vaak geen groot verschil. Wellicht dat er nog zaken zijn die je graag wilde vermelden maar door tijdsgebrek over het hoofd hebt gezien. Lees je sollicitatiebrief eens rustig door en laat ‘m eventueel door je partner, vriend(en) of familie lezen voor een second opinion. En niet te vergeten: less is more; als je vindt dat sommige zinnen te lang zijn of dat de brief in zijn algemeen ingekort kan worden, doe dat vooral.

Succes met solliciteren!