5 tips voor het maken van een goede CV

Cv template 2040

Het hebben van een professioneel en dus goed curriculum vitae, afgekort CV, is zeer belangrijk. Je toekomstige werkgever kan hiermee zien wat jij in huis hebt. Je CV kan hem of haar overhalen juist jou aan te nemen.

In dit artikel worden vijf tips gegeven waarmee jij je toekomstige werkgever kan overtuigen om voor jou te kiezen in plaats van één van je concurrenten.

Houdt het overzichtelijk

Zorg er ten eerste voor dat je CV overzichtelijk is. Geen enkele werkgever zit op een CV te wachten waarin gezocht moet worden naar informatie. Maak hierbij gebruik van witregels en tussenkopjes. Op deze manier wordt overzicht gecreëerd waardoor de lezer makkelijk benodigde informatie kan terugvinden.

Houdt het kort

Door jouw CV te lezen wilt de werkgever er in korte tijd achter komen of jij geschikt bent voor zijn of haar bedrijf. Het is daarom belangrijk dat je curriculum vitae niet langer is dan twee A4’tjes. Op deze twee A4’tjes zet je alleen de belangrijkste gegevens neer. Hiermee krijgt de lezer een duidelijk beeld van wie jij bent en wat je te bieden hebt.

Vaste onderdelen

Ieder CV bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Een belangrijk onderdeel van je CV is het gedeelte dat gaat over je werkervaring. Daarnaast vindt je toekomstige werkgever het prettig om informatie te krijgen over je genoten opleidingen. Een ander vast onderdeel van ieder CV is het gedeelte wat gaat over je taalbeheersing. Zet hier neer in welke hoedanigheid je welke talen je kunt spreken, lezen en schrijven.

Unique selling point

Werkgevers krijgen maandelijks vele CV’s te zien. Zorg er daarom voor dat jouw CV opvalt tussen alle andere CV’s. Maak bijvoorbeeld gebruik van een opvallende lay-out of een link naar een ander professioneel portfolio van jezelf. Dit maakt het voor de lezer interessanter om jouw CV aandachtig door te lezen.

Controleren, controleren en nog eens controleren

Neem de tijd om je CV tot in de puntjes uit te werken. Lees je CV nog een paar keer in zijn geheel door, ook nadat je denkt dat het CV al perfect is. Hiermee voorkom je spel- en zinsbouwfouten en het geven van verkeerde informatie.